• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ANTONIJA PUTIĆ JAVILA SE IZ JAPANA S PRIČOM O NAJBOLJOJ GOVEDINI NA SVIJETU

Najskuplja govedina na svijetu − Kobe govedina

Kobe goveda uzgajaju na pašnjacima, jedu prirodnu hranu bez dodataka hormona rasta i povremeno uživaju u klasičnoj glazbi

E-mail Ispis PDF

O Kobe govedini postoje mnoge priče, a jedna od njih je da farmeri masiraju svoja goveda te da se tako postiže ravnomjerna raspodjela masnoća po tijelu i poznati »mramorni rez« Kobe govedine. Kobe govedina uistinu izgleda spektakularno sa savršeno raspoređenom masnoćom, ali razlog tome nije masaža. U Japanu ne masiraju Kobe goveda, ne postoji zanimanje »goveđi maser« i masnoću nije moguće tako lako masažom rasporediti po tijelu. Da je – uh, gdje bi nam bio kraj! Neki napisi tvrde da goveda piju sake i pivo te da ih redovito peru i šamponiraju. Ništa od navedenog nisam uspjela potvrditi za vrijeme boravka u Japanu, ali jesam da Kobe goveda uzgajaju na pašnjacima, da jedu prirodnu hranu bez dodataka hormona rasta i da povremeno uživaju u klasičnoj glazbi. Glazbu vole svi pa i goveda, a navodno se uz glazbu opuštaju i uživaju te rješavaju nakupljenog stresa. Nisam uspjela saznati što točno slušaju krave u Japanu, ali svi od reda tvrde – najviše klasičnu glazbu!

Kobe govedina je vrhunska i najskuplja na svijetu. To je vrsta govedine soja Tajima, uzgojena od Wagyu stoke, u japanskoj Hyogo oblasti prema svim pravilima Udruženja za marketing i distribuciju Kobe govedine. Tajna vrhunske kvalitete djelomično se krije u genetici, no mnogi će reći da su za vrhunsku kvalitetu Kobe govedine zaslužni farmeri i način uzgoja. Japanski farmeri imaju mala stada, a godišnje se ukupno proizvede oko 4000 Kobe goveda koja dobiju potrebne Kobe certifikate za prodaju na tržištu. Postoji niz vrlo kompliciranih strogih procedura kako bi govedo dobilo certifikat Kobe. Naime, nije svako Tajima-Wagyu govedo ujedno i Kobe.  Osim činjenica da treba biti iz oblasti Hyogo, govedo mora biti i uhranjeno na Hyogo području i isključivo farmerima koji su članovi unije uzgajivača. Bikovi moraju biti kastrirani, a meso mora biti obrađeno u ovlaštenoj klaonici na području Hyogo... I naravno, meso mora biti vrhunske kvalitete, dakle prema njihovoj klasifikaciji kvalitete s ocjenom 4 ili 5. Stupanj mramora mesa mora iznositi razinu 6 ili više, a  ukupna težina govedine od jedne životinje je 470 kilograma ili manje. Kupci mesa mogu dobiti potpune informacije o govedu koje planiraju pojesti, uključujući i ime životinje. Cijene za kilogram vrhunskog mesa veće su od cijene kajgane svetog Petra. A za manji odrezak u restoranima potrebno je izdvojiti minimalno 500 kuna.

Do 2012. godine Kobe govedina se nije izvozila izvan Japana. Danas ju je moguće kupiti, no postoji lista čekanja, kao i lista zemalja koje su do sada kupile meso. Precizni Japanci tako će pokazati brojke točno u gram. Hrvatska nije na listi kupaca, ali to je još samo jedan razlog više za otputovati u Japan. Kobe govedina se uistinu topi u ustima i potpuno su u pravu oni koji tvrde da je to najbolja govedina na svijetu. Okus, miris i izgled naprosto očaravaju. Ima nešto neopisivo čarobno u spoznaji da sjedite usred zemlje izlazećeg sunca i uživate u najboljoj govedini na svijetu. Život je lijep. Kobe govedina je vrhunska. Arigato Japan!

Ažurirano ( Utorak, 10 Studeni 2015 10:45 )