• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


CRTEŽI NA PLAŽI

UMJETNOST U PRIRODNOM OKRUŽENJU – ENVIRONMENTAL ART

Umjetnik kao podlogu na kojoj crta odabire skrovite i teško dostupne pješčane plaže urezane u kamenu obalu Engleske. Svoje krivulje stvara šetajući s grabljama u ruci po unaprijed zamišljenim putanjama.

E-mail Ispis PDF

Izvor: pogledaj.to

Tony Plant jedan je od onih ljudi koji su se kroz surfanje tako zbližili s prirodom da kroz svoje profesionalno djelovanje odlučili raditi u mjeri i u odnosu s prirodom. Školovan na Umjetničkoj školi Chelsea u Londonu, Plant se tako već 20 godina bavi umjetnočću u prirodnom okruženju –environmental art.

Plantov rad koji se zadnjih dana širi blogovima jednostavni su crteži vijuga. Popularnost rada zasigurno ne proizlazi iz samog crteža, već iz njegova odnosa s prirodom. Umjetnik kao podlogu na kojoj crta odabire skrovite i teško dostupne pješčane plaže urezane u kamenu obalu Engleske. Svoje krivulje stvara šetajući s grabljama u ruci po unaprijed zamišljenim putanjama. Tako nastaju njegovi crteži koji se kao tragovi suvremene civilizacije upisuju u prirodni krajolik. Ipak, u odnosu s prirodom, prolaznost izlazi kao jedna od glavnih preokupacija Plantova rada. Nacrtani za vrijeme oseke, već s dolaskom prve plime radove postepeno nestaju i priroda preuzima svoj uobičajeni oblik.

Plant zasigurno nije jedini umjetnik koji radi u prirodnom okruženju. Mnogi arheološki nalazi ukazuju nam na to da od kako je civilizacije čovjek pokušava ostaviti svoj trag u prirodi. Za razliku od prethodnika koji su težili dugotrajnosti traga, suvremena generacija umjetnika, uz Planta prisjetite se i Simona Becka, prolaznost uzima kao jednu od važnijih stavki samog rada. Dokument o njihovom postojanju prepuštaju novim tehnologijama. Kako nastaju Plantova umjetnička djela pogledajte u priloženom videu.

Ažurirano ( Petak, 01 Ožujak 2013 16:26 )