• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Večer kemije u I. osnovnoj školi Bjelovar

Prva »Večer kemije« održana je pod radnim naslovom »Šumi, šumi, pjenuša se« na kojoj su za pokuse primijenjeni predmeti i sredstva iz svakodnevne upotrebe u domaćinstvima, ocat i soda bikarbona, čime se učenicima približilo gradivo kemije za 7. razrede

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Učenici I. osnovne škole Bjelovar i njihovi roditelji u srijedu, 16. ožujka, prisustvovali su »Večeri kemije«, projektu koji je pokrenula učiteljica kemije Klaudija Aušperger, a sve kako bi se učenicima približio ovaj za mnoge manje omiljeni nastavni predmet.

Prva »Večer kemije« održana je pod radnim naslovom »Šumi, šumi, pjenuša se« na kojoj su za pokuse primijenjeni predmeti i sredstva iz svakodnevne upotrebe u domaćinstvima, ocat i soda bikarbona (NaHCO3), čime se učenicima približilo gradivo kemije za 7. razrede.

Svojim školskim kolegama, učenik 8. razreda Andro, na početku ove zanimljive i poučne večeri demonstrirao je pokus učinka sode bikarbone na koju se nalijeva ocat čime je izazvana prava mala vulkanska erupcija s tekućom lavom koja je zbog primjene prehrambene boje u pokusu izgledala još uvjerljivijom.

Dvadesetak učenika i njihovih roditelja na 1. Večeri kemije koja se provodi u I. OŠ Bjelovar isprobali su i tri pokusa čija je tema bila dobivanje i svojstva ugljikovog dioksida. Zadatak im je bio u uočiti vatrogasni aparat i bocu mineralne vode, predmete koji sadrže ugljikov dioksid, a koje svakodnevno susreću. Odgovarali su na pitanja poput onog je li ugljikov dioksid teži od zraka i može li uz CO2 gorjeti svijeća te su izradili i priručni vatrogasni aparat za što su im poslužile PVC  boca i medicinska šprica kao i neizostavni ocat i soda bikarbona.

Osim primijenjenih pokusa, učiteljica Klaudija Aušperger podsjetila je sudionike o opasnostima koje uzrokuje prevelika koncentracija ugljikovog dioksida koja se često pojavljuje u vinskim podrumima i bunarima te u poznatoj Psećoj špilji pokraj Napulja u kojoj ugljikov dioksid koji je teži od zraka pada na tlo te je opasan za malu djecu i pse koji su niži od odraslih ljudi.

Večeri kemije u I. OŠ Bjelovar nastavit će se provoditi do kraja nastavne godine, a na onoj koja će biti u travnju učenici će izrađivati tekući deterđent, a u svibnju, uz gradivo kemije za 8. razrede, učenici će naučiti nešto više o bjelančevinama.

Da je ovakav oblik učenja i poučavanja vrlo zanimljiv i koristan dokazali su i roditelji koji nisu skrivali oduševljenje posebice izradom  vatrogasnog aparata te samim upoznavanjem s dijelom nastavnog gradiva koje uče njihova djeca, kemijom i samom učiteljicom koja im se na ovaj način još više približila.

Ažurirano ( Nedjelja, 20 Ožujak 2016 11:38 )