• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U I. OSNOVNOJ ŠKOLI BJELOVAR ODRŽANA INICIJALNA RADIONICA ZA NASTAVNIKE I VODITELJE USTANOVE KOJE SU PRIJAVILE SVOJE SUDJELOVANJE U PROJEKTU CROATIAN MAKERS LIGE

Dobili robote na posudbu koji će im nakon pet kola ostati u trajnom vlasništvu

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: od prvog do petog te od šestog do osmog razreda te će se natjecanja odvijati mjesečno, a prve discipline bit će praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja te izbjegavanje prepreka

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U I. osnovnoj školi Bjelovar danas, 22. ožujka, održana je inicijalna radionica za nastavnike i voditelje ustanove koje su prijavile svoje sudjelovanje u projektu Croatian Makers lige. U sklopu ove robotičke lige, Institut za razvoj i inovativnost mladih  (IRIM) je pripremio robote za šezdesetak škola i Centara za rad s mladima kako bi se omogućilo široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svi sudionici projekta dobili su na posudbu potrebne robote, koje će kasnije dobiti u trajno vlasništvo.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućuje i naprednije korištenje. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: od prvog do petog te od šestog do osmog razreda te će se natjecanja odvijati mjesečno, a prve discipline bit će praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja te izbjegavanje prepreka.

Sudjelovanjem u ligi svaka ustanova zadužuje svoje mBotove s kojim se druži kroz cijelu natjecateljsku sezonu koja traje do kraja 2016. godine. Planirano je održavanje šest kola, počevši od 15. 4., a sudjelovanje je obavezno na barem pet kola za sve prijavljene. Svi sudionici koji sudjeluju u barem pet kola na kraju natjecanja dobivaju mBotove u trajno vlasništvo, dok će podjela robota biti sredinom ožujka 2016., preuzimanjem u jednom od regionalnih centara lige.

Najuspješniji sudionici iz regija dobit će prikladne robotičke nagrade – još naprednije robote, kako bi stečena znanja mogli dići na višu razinu, a rezultati će biti dostupni na web-stranicama Lige.

Iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih poručuju kako djeca imaju ogroman potencijal u područjima robotike i automatike te kako ih kroz ovaj program žele potaknuti da taj potencijal razvijaju od malih nogu, a u svrhu lige nabavljeno je za sada 400 mBot edukacijskih robota, šest po timu, a u idućim sezonama planiraju uključiti veći broj škola i centara uz korištenje i drugih platformi.

Ažurirano ( Srijeda, 23 Ožujak 2016 10:00 )