• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U OSNOVNOJ ŠKOLI U ĐULOVCU ODRŽAN MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ 2016.

Kviz želi potaknuti učenike petih razreda da čitaju lektiru

Ove godine učenici su se ekipno natjecali u poznavanju romana Strah u Ulici lipa autora Milivoja Matošeca, a kviz se provodio povodom Međunarodnog dana dječje knjige (2. travnja) i rođendana velikog dječjeg pisca Hansa Christiana Andersena

E-mail Ispis PDF

Foto: Vlatka Tokić

ĐULOVAC Osnovna škola u Đulovcu bila je u utorak, 5. travnja, domaćin Međuškolskom književnom kvizu, koji se na prostoru Bjelovarsko-bilogorske županije održava šesti put za redom. Osnivačice su knjižničarke Dejana Kurtović i Margareta Popčević, a koordinatorica kviza Dejana Kurtović u suradnji sa školom domaćinom. Ove godine na kvizu je sudjelovalo 15 škola, 45 učenika i 20 knjižničarki te se zbog velikog broja sudionika uvodni dio programa održao u prostoru školske dvorane gdje je učenica 8. razreda, Nikolina Dejković, sve oduševila svojim glasom pjevajući pjesmu Celine Dion My Heart Will Go On.

Ove godine učenici su se ekipno natjecali u poznavanju romana Strah u Ulici lipa autora Milivoja Matošeca, a kviz se provodio povodom Međunarodnog dana dječje knjige (2. travnja) i rođendana velikog dječjeg pisca Hansa Christiana Andersena. Kviz potiče čitanje lektira s kritičkim osvrtom, razumijevanje i poznavanje pročitanog djela, razvija navike čitanja kao važne komponente u procesu učenja, potrebu pisanja bilješki i natjecateljski duh. Kviz želi potaknuti učenike petih razreda da čitaju lektiru.

Pitanja je sastavljala stručna komisija u sastavu knjižničarki: Vjeruška Štivić, knjižničarka i voditeljica Dječjeg odjela Narodne knjižnice »Petar Preradović« Bjelovar, Katarina Belančić, knjižničarka iz Obrtničke škole Bjelovar te Suzana Pušić, profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka Srednje škole Čazma. Učenicima je bilo postavljeno 45 pitanja u raznim formama: prepoznaj lik prema citatu, izbaci uljeza, nadopuni, abc pitanja, poveži pojmove, objasni fraze i izravna pitanja. Učenici su ih ispunjavali prema uputama Povjerenstva u trajanju oko 45 minuta.

Na kraju ispita dobili smo neslužbene rezultate prema kojima je bilo potrebno i dodatno natjecanje kako bi se dobili pobjednici, a to su sa 50 bodova, što je i maksimalan broj bodova učenici OŠ Garešnica koji su pod vodstvom mentorice Margarete Cvitanović osvojili prvo mjesto. Drugo mjesto s 47 bodova pripalo je učenicima OŠ Dežanovac pod vodstvom mentorice Ankice Holubek dok su treće mjesto s 46 bodova osvojili učenici OŠ Veliko Trojstvo koje je pripremala knjižničarka Vivijana Krmpotić.

Osim kviza učenici su prisustvovali predavanju naziva »Hrana s livade« mr. Mirjane Jakčin o jestivom samoniklom bilju prilikom kojega su upoznali mnoge biljke i iznenadili se koliko su korisne i primjenjive u ljudskoj prehrani, a lako dostupne. Profesorica se potrudila te je nekoliko biljaka presadila u zdjelice i donijela sa sobom kako bi učenicima zorno demonstrirala svaku biljku. Nakon poučnog predavanja o samoniklom jestivom bilju, učenici i mentori su se odvezli u obližnje Badelove vinograde koji se protežu na više od 100 hektara površine te su uz stručno vodstvo g. Miroslava Mutke razgledali pogon Badelovih vinograda. Poslovođa, gospodin Miroslav Mutka, pokazao je učenicima sve strojeve koji se koriste u obradi vinograda te ih iznenadio suvremenom tehnologijom koja se danas koristi. Nakon boravka u prirodi učenici su dobrano ogladnjeli te im je ručak, koji su im pripremile kuharice, u školskoj kantini dobro sjeo.

Nakon svečanog proglašenja pobjednika te podjele priznanja i nagrada koje su osigurale nakladničke kuće Alfa i Školska knjiga druženje se nastavilo na izletištu »Krupadol« nedaleko Đulovca na kojem nas je ugostio vlasnik, gospodin Zlatko Krupa. Učenici su razgledali okolinu, šetali, igrali se kraj potoka, nadmetali u sportskim igrama i jednostavno uživali u prelijepom vremenu. U današnje vrijeme kad većina mladih previše vremena provodi pred ekranima ovakva događanja i druženja su hvalevrijedna jer vraćaju učenicima stare vrijednosti te bi ih trebalo što više provoditi kroz školske aktivnosti.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 18:21 )