• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Noć knjige u Medicinskoj školi Bjelovar

Glavni događaj bilo je predavanje Sestrinski broševi kroz povijest. Gost predavač bio je Zvonimir Kralj, predstavnik Društva za povijest sestrinstva HUMS-a. Rad Društva i predavača predstavila je Marina Šostaric.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Noć knjige 2016. održana je u petak 22. travnja na Dan hrvatske knjige, a uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava. Već tradicionalno, četvrtu godinu za redom, knjižnica Medicinske škole Bjelovar aktivno sudjeluje u ovoj državnoj manifestaciji.

Budući da je Noć knjige 2016. u znaku obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti – 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i stogodišnjice objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić, dio aktivnosti  u knjižnici bio je i bit će posvećen ovim važnim obljetnicama.

Ipak, glavni događaj bilo je predavanje Sestrinski broševi kroz povijest. Gost predavač bio je Zvonimir Kralj, predstavnik Društva za povijest sestrinstva HUMS-a. Rad Društva i predavača predstavila je Marina Šostaric.

Zvonimir Kralj predstavio je i sestrinski kalendar, istaknuo važnost istraživanja povijesti sestrinstva, ali i probleme u prikupljanju povijesne građe. Učenici su imali jedinstvenu priliku vidjeti sestrinske broševe, a posebnu pozornost izazvala je uniforma za medicinske sestre koja je bila važeća od sredine do pred kraj  prošloga stoljeća. Uniforme i broševi nisu samo oznaka hijerarhije i statusa u profesiji, nego su i dio identiteta i vrijednosnoga sustava nagrađivanja čestitosti i humanosti.

Društvo za povijest sestrinstva HUMS-a osnovano je 19. ožujka 2013. i ističe se brojnim aktivnostima zanimljivima i široj javnosti, pa redovito sudjeluje i na manifestaciji Noć knjige. Ove godine program je organiziran u dvije knjižnice, u Zagrebu i Bjelovaru. Vjerujemo da će se ova započeta suradnja škole i Društva nastaviti.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 25 Travanj 2016 14:54 )