• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BJELOVARSKA GIMNAZIJA U ZNANSTVENOM NATJECANJU POD NAZIVOM »LANČANA REAKCIJA«

OPASNE PRIPREME S APARATIMA ZA GAŠENJE POŽARA I BENGALKAMA

Prema mojoj procjeni učenicima se to jako isplati jer su oni u ovih mjesec dana naučili kemije više nego što bi naučili valjda u sve četiri godine, komentira pripreme mentorica Ana Fusić, prof

E-mail Ispis PDF

U Hrvatskoj je po prvi puta organizirano znanstveno natjecanje za učenike srednjih škola, pod nazivom »Lančana reakcija«. Cilj natjecanja je u sklopu prijave napraviti najzanimljiviju napravu za stvaranje lančane reakcije, koja radi zahvaljujući kemijskim i fizikalnim reakcijama. Nakon što je reakcija isprobana, potrebno ju je snimiti u uploadati na internet. Na natjecanju, koje se istovremeno neovisno provodi u još šest zemalja Europe, od dvadesetak srednjih škola iz Hrvatske svoje predstavnike ima i Gimnazija Bjelovar. Voditeljica i mentorica grupe »Izopyros« je profesorica Ana Fusić, s kojom smo održali kratki razgovor.

Profesorice Fusić, krenimo od samog sastava ekipe. Koliko vas ima u skupini, i tko ju sve čini?

U skupini se nalazi 10 učenika, koji sudjeluju od početka natjecanja. Htio se prijaviti još veći broj učenika, ali pravila su takva da ih zapravo samo 5 može sudjelovati, uz nadzor jednog mentora. Uzela sam učenike trećih razreda koji su već zreliji, samostalniji i već ih dulje poznajem. Dio njih sudjeluje i na državnim natjecanjima iz kemije i biologije od prvog razreda, pa imaju i jako kvalitetno teorijsko znanje. To su učenici 3.a., 3.b., i 3.c. razreda.

Odakle je došla ideja za prijavu na natjecanje?

Ja sam potaknula učenike na to natjecanje. Imala sam sjajne učenike pa mi se svidjela ta ideja. Tijekom rujna imala sam radionicu za kemičare gdje smo radili razne pokuse. Između ostalog se u to vrijeme pojavila i prijava za natjecanje, i u roku jednog dana smo se dogovorili da ćemo se prijaviti na natjecanje. Od početka nam je bilo jasno da će biti puno rada i puno odricanja što se tiče slobodnog vremena, ali oni su bili voljni na te ustupke i uložili su veliki trud.

Koji su bili uvjeti za prijavu?

Mentor može prijaviti grupu, tako da sam osobno slala prijavu. Nije bilo obavezno odmah prijaviti učenike koji će sačinjavati ekipu, tako da smo imali tri tjedna za razmisliti koga ćemo staviti u »prvu« ekipu. Osobno, meni je to bio najteži dio posla jer su oni svi zaslužili da budu ravnopravni kao članovi. Nakon tri tjedna poslali smo prijave s konkretnim imenima i suglasnošću roditelja jer su to ipak sve maloljetne osobe.

Kako je organizirano natjecanje i kakve su nagrade?

Natjecanje je podjeljeno u dva dijela, pa se dobivaju i dvije nagrade. Prvi dio natjecanja je organiziran tako da žiri pregledava sve prijave, donosi stručnu ocjenu čija je lančana reakcija najbolja i proglašava jednog pobjednika, a drugi dio natjecanja je organiziran tako da publika glasa za reakciju koja im se najviše sviđa, i na temelju toga se proglašava drugi pobjednik. Nagrada stručnog žirija je vaučer za školu u iznosu od 4.000 kuna, i svaki sudionik dobiva tablet, a nagrada publike je vaučer za školu u iznosu od 2.000 kuna, i svaki sudionik dobiva solarni punjač za mobitel.

Što očekujete od natjecanja i čemu se nadate?

Nadam se da bismo mogli imati dobar rezultat kod žirija, a ovim putem bih zamolila i naše građane da podrže našu ekipu svojim glasovima. Oni su se jako trudili oko ovog natjecanja i doista zaslužuju podršku i pobjedu, pa pozivam građane da se i sami uvjere u to te da pogledaju i usporede našu snimku s ostalima. Naime, ima ostalih škola koje su napravile hvalevrijedne snimke, međutim baš oni imaju naglasak na fizikalnim reakcijama, a ovo je prvenstveno natjecanje iz kemije sa dodanim fizikalnim reakcijama, tako da smo u prvom redu gledali da poštujemo sva pravila koja su bila zadana.

Koliko vam je trebalo vremena da osmislite projekt, i koliko ste potrošili na pripremu?

Nebrojeno mnogo sati! Od početka natjecanja nalazili smo se subotom ujutro u 8 sati, i ostajali do navečer. Natjecanje je počelo od 1. listopada, tako da smo počeli vježbati od. 6. listopada, a taj tjedan smo imali teoretsku pripremu u vidu njihovog istraživanja i pronalaženja ideja što bismo mogli napraviti za natjecanje. Da bi došli do reakcije mi smo 4 subote, plus još jedan sastanak, organizirali I radili dio po dio. Prošli smo bezbroj pokusa, od kojih nisu svi ni ušli u samu lančanu reakciju. Morali smo vidjeti i kakvi su nam resursi te kakve sve kemikalije imamo kojima se možemo poslužiti, tako da je  jako puno vremena potrošeno na to. Prvi pokušaj snimanja organizirali smo prije Svih Svetih, ali bio je neuspješan. U međuvremenu smo ostali bez kemikalija, tako da je novi pokušaj snimanja uslijedio tek prvi vikend poslije Svih Svetih. Tu subotu smo snimali od 8 do 23:30, dok nismo dobili kvalitetnu reakciju prema svim propisima. Snimka se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Trebalo nam je otprilike 5 do 6 puta da snimimo teoretski dio, i 6 puta da snimimo praktični dio.

Je li škola u potpunosti pokrila sredstva?

Moram zahvaliti ravnatelju što nam je izišao u susret i pomogao nam i financijski i moralno. Međutim, potrošili smo dosta sredstava prilikom vježbanja i samog snimanja, tako da smo se snalazili i uz pomoć donatora, a djelomično i sami.

Koji je bio Vaš udio u samoj pomoći, odnosno koliko ste i sami morali intervenirati u cijelom procesu?

Što se tiče teorijskog djela pokušala sam maksimalno staviti naglasak na njihovu kreativnost i da sami istražuju. Na kraju je od svakog sudionika barem neka ideja ušla u finalnu reakciju. Moja pomoć je bila istaknutija u praktičnom dijelu jer je dobar dio tih reakcija bio vrlo opasan, uključujući i same bengalke koje se pale na kraju reakcije. Sve je bilo izolirano i zaštićeno, konzultirali smo se i s vatrogascima i pirotehničarima, i imali u pripremi aparate za gašenje i pijesak, tako da – bili smo spremni na sve.

Planirate li se i ubuduće prijavljivati na ovakva natjecanja?

S obzirom da je ovakav tip natjecanja prvi put organiziran u Hrvatskoj, vidjet ćemo kako ćemo proći tj. kakvi će biti razultati. Inače, vrlo rado bih i ubuduće sudjelovala na ovakvim natjecanjima, ako bude prilike. Naime, po mojoj procjeni učenicima se to isto jako isplati jer su oni u ovih mjesec dana naučili kemije više nego što bi naučili valjda u sve četiri godine. To je bio teoretski rad potkrepljen s opsežnim praktičnim radom, a takvo znanje se nikad ne zaboravlja.

Učenicima i mentorici ovim putem želimo puno sreće u daljnjem natjecanju, a vas pozivamo da i vi sudjelujete svojim glasovima, te tako pomognete ekipi »Izopyros« iz Bjelovara u što boljem plasmanu na državnom natjecanju. Klikom na ovaj link otvorit će vam se prozor u kojem imate mogućnost pogledati video naše ekipe i glasati u dijelu natjecanja u kojem odlučuje publika. Glasovati se može do 2. prosinca 2013. unutar 24 sata svaka osoba može dati jedan glas s jedne IP adrese.

Ažurirano ( Petak, 22 Studeni 2013 11:06 )