• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UČENICI GIMAZIJE BJELOVAR USPJEŠNI NA ZNANSTVENOM NATJECANJU POD NAZIVOM »LANČANA REAKCIJA« U KOJEM SU SUDJELOVALE 22 EKIPE IZ 18 HRVATSKIH SREDNJIH ŠKOLA

PUBLIKA ODLUČILA DA SU IZOPYROSI POBJEDNICI!

Što se tiče stručne nagrade, završili na visokom mjestu – među prvih pet ekipa. Puno smo naučili i htjeli bismo da ima više takvih radionica, kažu članovi natjecateljske ekipe.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Krajem studenog objavili smo priču o ekipi »Izopyros«, skupini učenika iz Gimazije Bjelovar koja je sudjelovala znanstvenom natjecanju pod nazivom »Lančana reakcija«. Natjecanje na kojem su sudjelovale 22 ekipe iz 18 škola diljem Hrvatske bilo je sastavljeno od dva dijela, te su tako pobjednike mogli proglasiti stručni žiri, ali i publika. Upravo publiku je osvojila bjelovarska ekipa, te su osvojili prvu nagradu zahvaljujući najvećem broju glasova.

Službenu ekipu prijavljenu na natjecanju su činili Tomislav Piršljin, Victor Allouch, Lara Tomaško, Bruno Vizek i Jerko Meštrović, s mentoricom Anom Fusić. Međutim, kompletni tim je bio nešto veći, a tu su bili uklučeni Laura Novak, Ivan Čukman, Toni Martinčić, Goran Gajić i Jelena Bugarin. Matko Meštrović je bio službeni snimatelj.

Svi članovi ekipe se slažu da su pripreme i sudjelovanje na natjecanju bili zanimljivi jer su konačno imali priliku raditi praktično.

– Puno smo naučili i htjeli bismo da ima više takvih radionica. – rekla je Laura Novak.

Vježbali su preko tjedna ali i vikendom. Ipak, kažu kako su im to bili zabavni vikendi.

– Ma najbolje subote ikad. – govore kroz smijeh.

S obzirom na trajanje natjecanja i pripreme, jasno je da se to odrazilo na ostale predmete. Međutim, zahvalni su profesorima na razumijevanju, i što im daju priliku da to postupno nadoknađuju. Gotovo su već u potpunosti odradili zaostatke i hvataju tempo ostatka razreda, ali svi do reda se slažu da će rado sudjelovati na takvom tipu natjecanju dogodine ako će ga biti.

– Bilo nam je zanimljivo i osjećali smo se kao da smo na fakultetu, jer smo radili ono što nas zanima. – rekao je Victor.

Interes i zabava su na kraju rezultirali i nagradom publike. Drago im je što je nagrada došla i u manju sredinu, a ne nužno u veće gradove kako se uvijek čini. Što se tiče stručne nagrade, znaju da su i tu završili na visokom mjestu – među prvih pet ekipa. Ponosni su na tako dobre rezultate u obje kategorije, i izuzetno zadovoljni što su osvojili nagradu jer su ipak uložili veliki trud.

– Htjeli bismo se posebno zahvaliti publici koja je glasala za nas. Svi su bili uz nas ta dva tjedna, i puno im hvala. – rekla je profesorica Fusić, a Izopyrosi su dodali kako se nadaju da će ovaj njihov primjer biti veliki poticaj ostalima.

Ažurirano ( Četvrtak, 12 Prosinac 2013 18:37 )