• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PROJEKT »ZA BOLJE SUTRA« U ČETIRI SREDNJE ŠKOLE U BJELOVARU

»DAN BEZ ZVONA«

Tradicija održavanja neobičnog nastavnog dana omogućio je učenicima da upoznaju znanja, vještine i hobije svojih nastavnika koji nisu usko vezani uz nastavne predmete koje predaju

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U sklopu projekta »Za bolje sutra« 20. prosinca 2013. održan je Dan bez zvona. Organizirane su 22 radionice koje su osmislili i vodili profesori naše škole te vanjski suradnici. Učenici su mogli birati sljedeće radionice i predavanja: Izrada ukrasnih torbi, Božićni kviz znanja, Francuske tradicijske božićne pjesme, Praline a'la TUPŠ (izrada čokoladnih pralina), Trbušni ples, Slikanje sveta tri kralja, Izrada ukrasnih teglica, Stari Germani, Gledaonica filma na engleskom jeziku »A Nightmare Before Christmas« i parlaonica, Švedski za početnike, Gledanje filma »Madam Bovary«, Izrada božićnih vjenčića, Pletenice u kosi, Reci to čokoladom (izrada čokoladnih ukrasa), Pekarstvo, Izrada šumećih mirisnih kuglica, Kako uspjeti, Košarkaški turnir, Razvijanje motoričkih vještina, Timski rad (nogomet za slijepe), U zdravom tijelu zdrav duh (košarka) te Košarkaška utakmica nastavnika i učenika.

Tematski usko vezane uz projekt »Za bolje sutra« bile su radionice iz pekarstva i sporta. Radionicu iz pekarstva vodili su pekari demonstratori iz tvrtke »Kvasac« iz Zagreba (Marko Brajica, Damir Harapin, Boris Škorput), a u njoj su sudjelovali učenici pomoćnih zanimanja te nastavnici naše škole. Izrađivale su se palačinke, kruh i peciva te kolači prijateljstva. Dobivenim su se proizvodima sladili svi učenici i nastavnici. Sportske su aktivnosti organizirali i vodili članovi Atletskog kluba »Sokol Bjelovar«: Dražen Družinec, Zoran Ćuić i Višnja Družinec. Učenici su svladavali prepreke u invalidskim kolicima i uz pomoć štaka, svladavali prepreke sa štapom za slijepe, igrali nogomet za slijepe te igrali košarku u invalidskim kolicima. Na ovaj su se način učenici mogli na kratko naći u otežanoj ulozi i uvidjeti s kolikim se zapravo preprekama susreću osobe s poteškoćama.

Projekt »Za bolje sutra« ujedinio je aktivnosti još nekoliko projekata koje provode nastavnici i učenici, a to su: »Za bolje sutra«, projekt IPA, »Škole za Afriku«, projekt UNICEF, te »Čokoladni odmor«, projekt četiriju srednjih škola. Tradicija održavanja ovakvog nastavnog dana omogućuje učenicima da upoznaju znanja, vještine i hobije nastavnika koji nisu usko vezani uz nastavne predmete koje oni predaju. Cilj ovakvog tipa nastave je potaknuti kod učenika interes za nove teme, znanja i vještine.

SLATKE RADIONICE  NOVI PROJEKT UGOSTITELJSKE ŠKOLE

»ČOKOLADNI ODMOR«  U DANU BEZ NASTAVE

»Reci to čokoladom« i »Praline a'la TUPŠ« radionice su projekta »Čokoladni odmor«  koje su se održale u sklopu »Dana bez nastave« 20. prosinca 2013. Radionice su osmislile i vodile Jasna Ivanišević, nastavnica kuharstva i slastičarstva, Bošanka Iličić, nastavnica tehnologije zanimanja i Tatjana Petrinec, knjižničarka. Učenici su prije svega čuli uvod o kakaovcu i procesu dobivanja čokolade koje je pripremila nastavnica Iličić s učenicima 2. razreda konditora. Jasna Ivanišević sa svojim iskusnim slastičarkama učenicama Nikolinom Kovačinom i Anjom Mihalić pokazivala je učenicima kako uspješno izrađivati punjene praline i kako raditi razne čokoladne ukrase. Tatjana Petrinec osmislila je koncept radionica. Za vrijeme radionica Mario Vinković, otac učenika Ekonomske i birotehničke škole, snimio je video zapis iz kojeg će uskoro nastati dokumentarni film koji će se prikazivati učenicima svih četiriju škola u sklopu »Čokoladnog odmora«. U iščekivanju filma zasladimo se fotografijama.

Ažurirano ( Četvrtak, 30 Siječanj 2014 09:50 )