• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DVA NASTAVNA SATA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI U IV. OSNOVNOJ ŠKOLI BJELOVAR POVODOM MEĐUNARODNOG DAN VODA – 20. OŽUJKA 2014.

VODA U RAZNIM OBLICIMA

Knjižničarka Dejana Kurtović i učiteljica Vesna, uz potporu ravnatelja Milijana Bojanovića, na prigodan način ukazali su djeci važnost čuvanja VODE

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Povodom Međunarodnog dana voda, koji se obilježava svake godine 22. ožujka, učenici 3. c razreda IV. OŠ Bjelovar sa svojom učiteljicom Vesnom Vujašković održali su integrirane nastavne sate u knjižnici – 3. i 4. sat u četvrtak 20. ožujka 2014. pod nazivom »Voda u raznim oblicima«. Na dva školska sata, knjižničarka Dejana Kurtović i učiteljica Vesna, uz potporu ravnatelja Milijana Bojanovića, na prigodan način ukazali su djeci važnost čuvanja VODE, koja nas okružuje, pojavljuje se u različitim oblicima i obogaćuje naše živote svojom ljekovitošću, korisnošću i snagom, ali i ljepotom.

Sat je obuhvatio sadržaje područja mnogih nastavnih predmeta – od hrvatskog jezika preko glazbene umjetnosti i medijske kulture do prirode i društva te likovne umjetnosti, s naglaskom na ekologiju. Učiteljica Vesna je na početku prvog sata djeci pročitala pjesmu pod nazivom Voda u čaši poznatog hrvatskog pjesnika Zvonimira Baloga (iz udžbenika hrvatskog jezika za 3. razred pod nazivom Zlatna vrata 3 autorica Marije Krmpotić i Sonje Ivić u izdanju Školske knjige). Pjesnik je u ovoj pjesmi VODI dodijelio ljudski oblik koji su učenici vrlo lako prepoznali, zajedno sa učiteljicom komentirali svaki stih i ponešto novo naučili o isparavanju vode i njezinom poprimanju raznih oblika i boja.

Nakon razgovora o pročitanoj pjesmi, učenici su sa učiteljicom imali interaktivni razgovor o važnosti vode za čovjeka, životinje i biljke, njezinom značenju u prirodi te koji su svi njezini onečišćivači. Usput su s knjižničarkom pogledali preko s prijenosnog računala projekcije pokuse na interaktivnom multimedijalnom CD-u iz udžbenika prirode i društva. Kroz razne pokuse učenicima su zorno i vizualno prikazani načini isparavanja vode, promjene stanja vode iz tekućeg u kruto, iz krutog u tekuće i iz tekućeg stanja u paru te kako voda poprima različite oblike. Uz pomoć CD-a saznali su kroz slikovni grafički prikaz i podatke koliko jedno kućanstvo troši količine vode na svaku pojedinu aktivnost (tuširanje, pranje suđa, piće,…).

Na kraju  prvog sata tri učenice (Iskra Henc, Klara Rožić i Lana Široki) zapjevale su hrvatsku narodnu pjesmu Teče, teče bistra voda, koju su naučile pjevati u prvom razredu, te povele ostatak razreda u zborno pjevanje (o pjesmi možete saznati više ovdje).

Drugi sat učenici su preko knjižničnog DVD playera pogledali desetominutni video uradak Komunalnog poduzeća grada Bjelovara (Komunalca d. o. o.) u kojem se zorno, ukratko i sažeto prikazuje kako voda dolazi iz izvora kraj Bjelovara preko cijevi i uređaja za pročišćavanje voda do naših stanova i kuća, dajući nam bistru pitku vodu. O pogledanom su učenici raspravili sa učiteljicom.

Učenici su sat završili postavljanjem plakata, nastalim prikupljanjem slika, poučnih tekstova i tekstova pjesama na temu VODA i ispunjavanjem evaluacijskog upitnika kojim se ispitivalo naučeno znanje o štednji vode.

Poučne tekstove je učenicima pomogla pronaći učiteljica, a tekstove pjesama poznatih hrvatskih i stranih pjesnika knjižničarka dok su slike zajednički pronašli s raznih plakata, brošura i časopisa, koje učiteljica i knjižničarka čuvaju za ovakve prilike. Rezultat su dva prekrasna plakata koji krase školski hol kraj učionice i podsjećaju učenike na održane sate. Središte plakata je pjesma Mladena Kušeca VODA, koja opisuje različite oblike vode koja nas okružuje.

Zajedničkom suradnjom učiteljica Vesna i knjižničarka Dejana su pokazale da se kvalitetnim i velikim izborom knjižničnog fonda, uporabom raznih multimedijalnih pomagala, zajedničkim nastavnim iskustvom i interdisciplinarnim pristupom kroz kreativni način može odraditi jedan vrlo zanimljiv i poučan sat u školskoj knjižnici kao multimedijalno-informacijskom središtu škole koji će, nadam se, učenici dugo pamtiti.

Ažurirano ( Petak, 21 Ožujak 2014 12:26 )