• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


IZLET ORGANIZIRAN U SKLOPU PROJEKTA: »ZA BOLJE SUTRA«

UČENCI TUPŠ-a BJELOVAR POSJETILI VELIKI GRĐEVAC, DARUVAR I SIRAČ

Prva stanica je bila je Osnovna škola Mato Lovrak – gdje smo posjetili spomen-sobu Mate Lovraka

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Učenici 1.f, 2.g, 3g i 3.h Turističko-prehrambene i ugostiteljske škole Bjelovar 10. ožujka 2014. bili su na izletu u Velikom Grđevcu i Siraču. Izlet je organiziran u sklopu projekta: »Za bolje sutra«. Polazak na izlet bio je ispred škole u 8 sati. Nakon puno kišnih dana taj dan zasjalo je sunce. Ušli smo u autobus koji je na kat i svatko je sjeo sa svojim prijateljem. Većina je stavila slušalice u uši, zavalila se u sjedalo i slušala omiljenu glazbu. Krenuli smo put Velikog Grđevca. Prva stanica je bila je Osnovna škola Mato Lovrak – gdje smo posjetili spomen-sobu Mate Lovraka. O njegovim književnim djelima, životu toga doba, kao i njegovim osobinama ispričala nam je prof. Jasmina koja ga je i sama osobno upoznala.

Nakon obilaska spomen-sobe posjetili smo Memorijalni centar Mato Lovrak koji se nalazi oko 1 km od same škole. Na cičoj zimi (bez snijega) i jakom vjetru obišli smo lokomotivu s vagonima, mlin i mlinarevu kuću. U mlinarevoj kući vidjeli smo kako se živjelo prije 60 godina. Prof. Angela Faletar pjevala nam je pjesme iz filma »Vlak u snijegu« te nas je fotografirala. Budući da je bilo jako hladno i blatno u šumi, nismo obišli poučnu stazu »Prijatelja prirode«, već smo se uputili prema Daruvaru gdje smo obišli dvorac, vidjeli drvo GINKO te kratko prošetali po užem središtu grada. U restoranu Terasa fino su nas nahranili ručkom i zasladili kolačem. Nakon kratkog predaha krenuli smo u Sirač.

Naša posljednja destinacija bila je obilazak Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom Suvenir Arbor Vitae Sirač. Ova ustanova nam je bila zanimljiva iz razloga što su u njoj zaposlene osobe s različitim zdravstvenim teškoćama. Ona ima tradiciju i tridesetogodišnje iskustvo u radu s osobama s invaliditetom, a ponajviše je pokreće želja da na području naše županije takve osobe ne naiđu na žaljenje nego na razumijevanje u svom nastojanju za potpunom integracijom u životu. Osnovna djelatnost je proizvodnja i prodaja proizvoda od drveta, raznih drvenih dječjih igračaka te proizvoda od tekstila, ukrasa i namještaj po mjeri. Ljubazni voditelj pogona proveo nas je kroz ustanovu gdje smo vidjeli cijelu proizvodnju (od samog drveta do finalnog proizvoda). Bili smo zadivljeni proizvodnjom šarenih, malih drvenih kuhinja i drugih igračaka koje se proizvode za dječje vrtiće. Na kraju su naše profesorice u trgovini ustanove i kupile neke njihove proizvode.

Umorni od napornog, ali prekrasnog dana vratili smo se sretno u Bjelovar, s mišlju o tome kada ćemo ići na sljedeći izlet. Fotografije s izleta možete pogledati ovdje.

Ažurirano ( Petak, 21 Ožujak 2014 14:00 )