• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PROJEKT »TOURISM FOR EVERYBODY«

U BJELOVAR DOŠLI UČENICI IZ ŠVEDSKE

Riječ je o projektu cjeloživotnog učenja koji uključuje suradnju s Virginska skolan – srednjom školom iz Örebra iz Švedske

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar danas je održan svečani doček gostiju iz Švedske. Naime škola u razdoblju od 1. kolovoza 2013. do 31. srpnja 2015. provodi projekt pod nazivom »Tourism for everybody«, a samo planiranje za započelo još od 2012. pod vodstvom profesorica Sonje Belamarić i Ane Špoljar. Riječ je o projektu cjeloživotnog učenja koji uključuje suradnju s Virginska skolan – srednjom školom iz Örebra iz Švedske. Ciljevi su projekta unaprijeđenije jezičnih sposobnosti učenika i njihovih profesionalnih vještina, poticanje timskog rada te razvijanje inicijative i kreativnosti. Međutim, važniji su zadaci ovog projekta istražiti potrebe turista s invaliditetom te prezentirati običaje, kulturu i prirodna bogatstva naše regije i Hrvatske.

Goste iz Švedske su tako dočekali i pozdravili zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić, te zamjenica gradonačelnika grada Bjelovara Lidija Novosel, inače bivša ravnateljica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Govore je na engleski prevodio jedan od profesora koji aktivno sudjeluju u ovom projektu, Marin Bezenšek. Za goste je izveden i program u kojem su sudjelovati učenici i profesori. Zbor je prikladno otpjevao pjesmu »I have a dream« poznate švedske grupe ABBA, te potom pjesmu »Naranča« grupe Putokazi. Međutim, u programu je sudjelovao i KUD »Palična« iz Severina, s tradicionalnim hrvatskim pjesmama i plesom. Nakon nastupa gostima iz Švedske su podijeljeni mali spomen pokloni koji su sadržavali primjerice paprenjake, rakiju i još neke sitnice, da dobiju prvi okus našeg kraja.

Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola će tako od 26. ožujka do 6. travnja 2014. biti domaćinom 22 učenika i 3 nastavnika iz Švedske. 24 naša učenika će u svojim obiteljima ugostiti učenike iz Švedske. Tijekom  boravka u Hrvatskoj za njih su isplanirane i brojne edukativne aktivnosti poput učenja hrvatskog jezika, odnosno švedskog jezika za naše učenike. Organizirana su i druženja, te izleti u Zagreb, Varaždin, Daruvar i Opatiju.

Ažurirano ( Četvrtak, 27 Ožujak 2014 15:37 )