• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


4. MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ BJELOVARSKO – BILOGORSKE ŽUPANIJE

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE »BEREK« NAJBOLJI SU POZNAVATELJI LEKTIRA

Radi se o međuškolskom natjecanju u poznavanju književnih djela, to jest, onih djela koja se nalaze na popisu lektire

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR I ove godine, 2. travnja, održano je natjecanje u poznavanju lektira. Natjecanje je projekt školskih knjižničara Bjelovarsko-bilogorske županije, koji ponovno, već četvrtu godinu za redom, organiziraju knjižničarke III. i IV. OŠ Bjelovar, Margareta Popčević i Dejana Kurtović.

U ovogodišnjem izdanju kviza sudjelovalo je 15 Osnovnih škola sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije s 45 učenika. Prvo mjesto zauzeli su učenici OŠ Berek s 38 bodova, drugi su bili učenici OŠ Trnovitica, Velika Trnovitica s 36 bodova, a treći učenici II. OŠ Bjelovar s 35 bodova, kojima je ovo bilo prvo sudjelovanje u ovom natjecanju. Prve dvije ekipe pripremala je knjižničarka Martina Barberić, koja radi na obje škole, a treću ekipu iz II. OŠ Bjelovar pripremala je nastavnica i knjižničarka Rajna Gatalica.

Kviz se i ove godine provodio među učenicima petih razreda, a potiče čitanje lektire s razumijevanjem, poznavanjem pročitanog djela, razvija naviku čitanja kao bitnog faktora u učenju i odrastanju, kao i natjecateljski duh.

Ostvareni rezultati se koriste u poboljšanja čitanja lektira, ali i ostalih književnih djela, kako bi i nakon završetka školovanja i dalje ostali aktivni korisnici knjižnica.

KONAČNA RANG LISTA

CILJ KVIZA

Ovom manifestacijom organizatorice su željele potaknuti ljubav prema čitanju i knjigama kod djece i mladih, te potaknuti cjelokupnu javnost i društvo na shvaćanje važnosti čitanja u djetinjstvu i mladosti i važnosti same dječje knjige.

Čitanjem knjiga dijete razvija maštu i kreativnost te postaje sposobno lijepo se izražavati. Stoga knjižničari BBŽ ovim kvizom žele istaknuti i pokazati kako je danas, možda čak i više nego prije, prijeko potrebno razviti kod djeteta ljubav prema knjigama i čitanju, preduvjetu cjeloživotnog učenja. Također, žele ukazati na činjenicu da cjelokupno društvo treba raditi na poštivanju čitanja kao važne vještine svakog čovjeka i davati podršku novim čitateljima, uz roditelje, učitelje i knjižničare.

POVIJEST KVIZA

U početku je, na inicijativi Margarete Popčević, kviz bio osmišljen kako bi povezao i pojačao suradnju između dvije navedene škole.

Već iduće godine su OŠ Garešnica, OŠ Veliko Trojstvo, OŠ Nova Rača, OŠ u Đulovcu i OŠ Trnovitica izrazile želju za sudjelovanjem u kvizu, te je 26. travnja 2012. godine projekt podignut na višu, županijsku razinu. Iduće godine kvizu se pridružuju OŠ Dežanovac, OŠ Trnovitički Popovac, OŠ Rovišće, OŠ Berek i OŠ Čazma, a ove godine još četiri nove škole, OŠ Slavka Kolara Hercegovac, II. OŠ Bjelovar, OŠ Štefanje i OŠ Ivanska.

SUDIONICI

Učenike za sudjelovanje u kvizu pripremaju učitelji hrvatskog jezika iz njihove škole, kao i knjižničari, koji često organiziraju unutar školska natjecanja, kako bi izabrali najspremnije i najzainteresiranije učenike.

PROVOĐENJE KVIZA

Ekipa jedne škole sastoji se od tri učenika koji dolaze u pratnji mentora. Učenicima pitanja čita član povjerenstva sa prezentacije,  a  oni skupno, uz zajednički dogovor ispunjavaju obrazac za odgovore. Za svako pitanje, kojih je ove godine bilo 27, učenici imaju minutu vremena za razmišljanje i dogovor. Ukoliko vodeće ekipe imaju jednak broj bodova, zadaje im se dodatnih pet pitanja.

PITANJA

Ove godine učenici su pokazali svoje znanje o romanu Mire Gavrana »Zaljubljen do ušiju«, kroz različite vrste pitanja, ka što su, primjerice, prepoznaj lik prema citatu, izbaci uljeza, nadopuni, abc pitanja, poveži pojmove, objasni fraze i izravna pitanja.

Pitanja je sastavila stručna komisija u sastavu knjižničarki Vjeruške Štivić iz Narodne knjižnice »Petar Preradović« Bjelovar, inače voditeljice Dječjeg odjela, Katarine Belančić iz Obrtničke škole Bjelovar i Mirjane Bučar s Visoke tehničke škole Bjelovar.

KNJIŽEVNI SUSRET

Ove godine je prilikom ispravljanja testova organiziran književni susret sa suvremenom autoricom realističnih i fantastičnih romana za djecu i mlade te knjižničarkom Knjižnica grada Zagreba, Majom Brajko-Livaković, koja je napisala deset djela, od kojih su dva romana na popisu lektire, »Finka Fi«  i »Kad pobijedi ljubav«.

SPONZORI I DONATORI

Ove godine su organizatorima kviza pomogli i mnogi sponzori, to jest, donatori. Kavana i slastičarnica »Zagorje«, podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Bjelovarsko-bilogorske županije, Gradska pekara, nakladnička kuća »Alfa«, Hrvatska mreža školskih knjižničara, »Koestlin d. o. o«., te voditeljice kviza pomogli su sa nagradama, te hranom i pićem. Također, i organizatori su se iznimno potrudili, tako je likovnu podlogu zahvalnica radila organizatorica Dejana Kurtović sa svojom učenicom Marijom Vargom iz 3. b razreda i književnicom Sonjom Smolec. Kviz se održao u prostorijama Ekonomskog fakulteta Bjelovar i knjižnici Visoke tehničke škole Bjelovar, te su na taj način i oni pomogli ovogodišnjem izdanju kviza.

Ažurirano ( Četvrtak, 10 Travanj 2014 10:20 )