• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PROJEKT »ZA BOLJE SUTRA«

STUDIJSKO PUTOVANJE BJELOVARSKIH NASTAVNIKA U AMSTERDAM

Posjetili su centre strukovnog obrazovanja središnje Nizozemske ('Regional Community College Midden Nederland') u Amsterdamu i Nieuwegeinu, Udrugu gluhih u Amsterdamu te restoran »Jamie Oliver's Fifteen« gdje su nastavnici mogli upoznati sustav nizozemskog strukovnog obrazovanja

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR – AMSTERDAM Kako bi pokušali poboljšati i osuvremeniti odgojno-obrazovni proces učenika s teškoćama, nastavnici triju srednjih bjelovarskih škola (Turističko-ugostiteljske i prehrambene, Ekonomske i birotehničke i Obrtničke škole) uključenih u projekt »Za bolje sutra« bili su na studijskom putovanju u Amsterdam (13. do 16. travnja 2014.). Posjetili su centre strukovnog obrazovanja središnje Nizozemske ('Regional Community College Midden Nederland') u Amsterdamu i Nieuwegeinu, Udrugu gluhih u Amsterdamu te restoran »Jamie Oliver's Fifteen« gdje su nastavnici mogli upoznati sustav nizozemskog strukovnog obrazovanja.

Nakon srdačnog dočeka veleposlanice Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj Vesele Mrđen Korać, mr. sci. u Centu za strukovno obrazovanje u Amsterdamu održane su prezentacije o nizozemskom sustavu školovanja s posebnim naglaskom na školovanje učenika s teškoćama te radni ručak s predstavnicima škole i stručnih timova koji prate, usmjeravaju i pomažu učenicima tijekom cijelog školovanja.

U Centru za strukovno obrazovanje u Nieuwegeinu nastavnici su obilazili školu te praktikume za različita usmjerenja koje nudi ta škola. Centar za strukovno obrazovanje središnje Nizozemske školuje oko 30000 učenika od 15 do 80 godina, a škole su razmještene po gradovima diljem regije. Dobro razrađen i uhodan nizozemski sustav obrazovanja učenika s teškoćama razlikuje se od našeg po tome što učenici mogu birati gotovo sva zanimanja, po preporuci Centra za praćenje i usmjeravanje učenika, samo je razlika u stupnju obrazovanja, koji je prilagođen mogućnostima svakog pojedinog učenika.

U restoranu Jamiea Olivera predstavljen je također dobro uhodan program obrazovanja učenika s teškoćama kojeg također podržava i gotovo u potpunosti financira Vlada Kraljevine Nizozemske. Ovaj program pomaže učenicima koji nisu sami mogli završiti redovni školski program da steknu zanimanje kuhara i da se nakon tog obrazovanja i zaposle. Također je, uz pomoć veleposlanice, održan i radni sastanak s predstavnicima Centra za praćenje i usmjeravanje učenika na kojem je dogovorena buduća suradnja između naših škola i nizozemskih obrazovnih centara kako bi se unaprijedio sustav školovanja učenika s teškoćama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ažurirano ( Četvrtak, 17 Travanj 2014 19:08 )