• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UČENICA TJEDNA – ANDREA PACADI, UČENICA 4. RAZREDA EKONOMSKE I BIROTEHNIČKE ŠKOLE BJELOVAR

Višestruka prvakinja Hrvatske u taekwondou

Svima bih preporučila da se bave nekim sportom i da tako porade na svom zdravlju, umjesto da se truju cigaretama i alkoholom. Bolje je da svoje snage usmjere u nekom zdravom i kreativnom smjeru – kaže Andrea

E-mail Ispis PDF

Andrea Pacadi učenica je Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar. Ona je maturantica koja kao i ostali jedva čeka da matura završi, ali za razliku od ostalih vršnjaka ona to očekuje kako bi se mogla dalje vratiti punom tempu treninga taekwondoa. Andreu vam predstavljamo kao još jednu medaljama okrunjenu Bjelovarčanku, odnedavno i seniorsku prvakinju Hrvatske, i našu učenicu tjedna.

Koliko se dugo baviš ovim sportom i kako si počela?

Već deset godina treniram taekwondo. Razlog je bio zapravo jedan od onih klasičnih – prijateljica iz razreda je išla na treninge. Jednom su išli u Sarajevo, i meni je bilo baš zanimljivo što su imali priliku tako putovati. Zaključila sam da bi bilo dobro da treniram isto neki sport da mogu putovati. U to vrijeme nisam trenirala ništa, pa sam se odlučila isto za taekwondo. Došla sam na trening i svidjelo mi se i više nego što sam mislila da bi moglo.

Je li ti obitelj pružila podršku u tom trenu?

Da! Od početka su bili uz mene i još su i danas. Tata je sav u tome, ide sa mnom na svako natjecanje, uvijek je uz mene, tako da mi podrške ne nedostaje.

Ti si naravno tu podršku i interes prema ovom sportu višestruko opravdala dobrim rezultatima.

Da, imala sam dobre rezultate. U kadetima sam bila prva na A turniru na Croatia Open-u i u Beogradu. Kao juniorka sam dva puta bila prvakinja Hrvatske i dva puta viceprvakinja Hrvatske, a osvojila sam i još dva turnira u Austriji, te jedan u Belgiji. Također sam s reprezentacijom bila na Balkanskom prvenstvu kao juniorka i tada sam osvojila prvo mjesto, a u drugom navratu sam u Nizozemskoj s reprezentacijom osvojila plasman od 5. do 8. mjesta. Tako sam imala prilike i putovati.

Ove godine sam službeno postala seniorka. Iako sam s 15 godina već bila na seniorskom prvenstvu, kao i prošle godine, i oba puta sam osvojila treće mjesto, sada službeno pripadam ovoj kategoriji. Ulazak u nju okrunila sam osvajanjem titule seniorske prvakinje Hrvatske, u kategoriji do 46kg, u Rugvici 25. travnja.

Čestitamo! Koliko često treniraš da dolaziš do tako dobrih rezultata, i kako to usklađuješ sa školom?

Treniram svaki dan, u jednom terminu. Osobno, htjela bih više trenirati ali ne stignem zbog obaveza prema školi. Ove godine sam i maturantica i imam jako puno toga za odraditi, od posljednjih testova do priprema za maturu i maturalnog rada. Naravno tu je i upis na fakultet, i sve mi je to dosta naporno, ali uspijevam uskladiti svoje vrijeme da sve odradim.

Kakvi su ti planovi za dalje kad je u pitanju fakultet i bavljenje taekwondoom?

Želim upisati Učiteljsku akademiju i htjela bih završiti za razrednu učiteljicu s pojačanim engleskim. To mi je prvi izbor, a naravno da je mogućnost i Kineziološki fakultet. Tamo imam i više šanse zbog sportske predispozicije, pogotovo zbog kategorizacije koju sad imam. Nastavit ću se baviti i taekwondoom, nadam se još jako dugo. Htjela bih ostati u »FOX«-u, ali vidjet ću kad počnem trenirati u Zagrebu hoću li morati prijeći u neki drugi klub. Nastojat ću uvijek naći vremena za treninge.

U svemu tome mi je uzor moj trener Feđa Medak, koji je već godinama u taekwondou, i prošao je kroz sve, a sad sve to svoje znanje i iskustva prenosi na nas. Voljela bih i ja jednom imati takvu priliku, pa čak i kao on isto voditi svoj klub.

Pripremaš li se trenutno za neko natjecanje, i što je iduće pred tobom?

Trenutno se ne pripremam za nikakvo natjecanje jer nemam vremena zbog obaveza prema školi koje moram dovršiti. Prvo natjecanje na koje ću vjerojatno ići je G turnir u Beogradu u listopadu. Na neki način se pripremam za to jer zapravo ne smijem popustiti s treninzima da ostanem u kondiciji. Moram ostati u top formi kako bih bila spremna za Beograd i veselim se završetku školskih obaveza da se posvetim treninzima.

Maturantica si, planiraš upis na fakultet, i istovremeno  treniraš i osvajaš medalje u taekwondou  – to je već sad pohvalan popis postignuća i ciljeva. Koja bi bila tvoja poruka tvojim vršnjacima, i mlađima, koji nemaju možda tako jasne ciljeve pred sobom?

Naravno da od mene mogu čuti preporuku da se bave neki sportom, bilo kojim sportom. Međutim, nije to samo zbog toga što mogu popuniti slobodno vrijeme ili osvajati medalje. Svima bih preporučila da se bave nekim sportom i da tako porade na svom zdravlju, umjesto da se truju cigaretama i alkoholom. Bolje je da svoje snage usmjere u nekom zdravom i kreativnom smjeru.

Ažurirano ( Srijeda, 06 Svibanj 2015 19:51 )