• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


MOŽETE GA POGLEDATI OD UTORKA, 19. TRAVNJA, U KULTURNOM I MULTIMEDIJSKOM CENTRU BJELOVAR

Prva nagrada dokumentarnome filmu Gnothi Seauton Brune Kovačevića u Houstonu

Riječ je o najstarijemu festivalu dokumentarnoga filma u SAD-u i jednome od najutjecajnijih u svijetu, a koproducent filma je Hrvatska radiotelevizija

E-mail Ispis PDF

Foto: Hrvatska radiotelevizija

Dokumentarni film Gnothi Seauton autora Brune Kovačevića, rukovoditelja Produkcijskoga odjela Sport na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), osvojio je jučer, 17. travnja, prvu nagradu Gold Remi Award na međunarodnome festivalu dokumentarnoga filma Worldfest u Houstonu. Riječ je o najstarijemu festivalu dokumentarnoga filma u Sjedinjenim Američkim Državama i jednom od utjecajnijih u svijetu.

U konkurenciji je sudjelovalo više od 600 filmova iz 33 države, a film Brune Kovačevića natjecao se u kategoriji stranoga dokumentarnog filma. Gnothi Seauton bio je jedini sportski dokumentarni i jedini hrvatski film na festivalu.

Svečanoj je dodjeli nagrada u Houstonu nazočilo više od dvije tisuće uzvanika, a Bruno Kovačević izjavio je kako je nagradom ugodno iznenađen i sretan što je film, osim u Hrvatskoj, prepoznat i u svijetu.

– Lijepo je bilo predstavljati Hrvatsku u Houstonu i pobijediti u velikoj konkurenciji. Drago mi je da ova naša velika priča o obitelji Kostelić ne poznaje granice i da ljudi veoma emotivno na nju reagiraju neovisno o kojemu se dijelu svijeta radilo – rekao je Bruno Kovačević nakon dodjele nagrada.

Direktor festivala Hunter Todd tijekom svečane dodjele nagrada istaknuo je da je priča o hrvatskim skijašima nevjerojatna i da će poslužiti kao nadahnuće mnogima u svijetu.

– Smatram da film ima svijetlu budućnost jer motivira i ohrabruje – rekao je Hunter Todd.

Zanimljivo je da su se u 49 godina njegova postojanja na Worldfestu natjecali Steven Spielberg, braća Cohen, Ridley Scott, George Lucas, David Lynch, Oliver Stone, Brian de Palma i brojni drugi. Ove godine u kategoriji domaćeg dokumentarnog filma natjecao se Harrison Ford.

Dokumentarni film Gnothi Seauton govori o trnovitome putu i sportskim trijumfima obitelji Kostelić. Prvi su kadrovi filma snimljeni kad je Janica Kostelić imala svega osam godina, a posljednji nakon Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju, na kojima je Ivica Kostelić četvrti put osvojio srebrnu olikmpijsku medalju.

Film je svoju svjetsku premijeru imao u veljači ove godine u jednome od najpoznatijih kina na Beverly Hillsu, a reakcije su američke publike bile izvrsne.

Producent je filma agencija za tržišno komuniciranje Real grupa, a koproducent Hrvatska radiotelevizija. Redatelj je filma Ranko Varlaj, a montažer Robert Petrinec.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 18 Travanj 2016 13:33 )